Vad gör du om det börjar brinna? - Eldupphör
Senast uppdaterad: 5 mars 2024

Hjälp! Det brinner!

När branden är ett faktum finns ingen tid att reflektera, det gäller med andra ord att agera snabbt som blixten. Här får du tips och trix på hur du ska göra. Längst ner finner du en utskriftsvänlig affisch. Klicka på bilden för att ladda ner den.

Brandsläckaren är räddaren i nöden

Det finns olika märkningar på brandsläckare (A, B och/eller C) beroende på vilket material som ska släckas. Pulverbrandsläckaren är märkt ABC som innebär att den släcker de flesta material. Vidare är är skumsläckaren AB-märkt som släcker trä och brännbara vätskor. Slutligen är kolsyran B-märkt som släcker brandfarliga vätskor och elektronik.

Ju snabbare du agerar vid brand desto mindre är risken att branden sprids och i bästa fall behöver inte brandkåren rycka ut. Viktigt att påminna om är din egen säkerhet, försök inte släcka en brand om det innebär en fara för dig. Ha alltid stenkoll på vilken väg du ska ta bort från branden.

Brandutbildning | Eldupphör

Såhär släcker du en brand:
1. Dra loss brandsläckarens säkring och eventuell plombering innan du närmar dig branden
2. Närma dig branden med en låg hållning
3. Tryck ned handtaget under släckning och töm släckaren med munstycket riktat mot lågornas bas

Släck mjuka material med brandfilten

Brandfilten är gjord av slitstarkt glasfiber och passar för att släcka mindre bränder i mjuka material, exempelvis i en soffa eller säng. Dra i remmarna för att lossa filten och placera den över branden och kväv syret genom att svepa med händerna. Lyft försiktigt på filten och var beredd på att branden kanske inte är släckt. Upprepa då svepningarna med händerna.

Brandfilt | Eldupphör

Om det är en person som brinner ska du börja från huvudet och använda kraftfulla svep. En fråga som ofta dyker upp på våra utbildningar är hur man får personen att lägga sig ner. Svaret är att det okej att ge ett blåmärke eller två om det ökar personens chanser att överleva. Men glöm inte bort din egen säkerhet och undvik onödiga risker, använd filten som skydd mot lågorna.

Din säkerhet framför allt

Viktigast av allt är att din egen säkerhet är prio ett. Vi vill även slå ett slag för regelbunden utbildning, då håller du kunskapen färsk och du får dessutom öva praktiskt. Oavsett vad kan det behövas en påminnelse om vad som gäller. För att du lättare ska komma ihåg alla stegen kan du ladda ner affischen “Om brand utbryter”.

Ladda ner brandaffisch!
Om brand utbryter | Eldupphör

Användbara länkar



För frågor eller synpunkter

Maila [email protected]





«