Därför behövs HLR-utbildning | Eldupphör
Du sitter på en fullsatt restaurang mitt i lunchruschen

En gäst som sitter några bord bredvid dig börjar visa tecken på att inte kunna andas. Hur reagerar du?

Precis detta hände instruktören Minh. Han höll en heldagsutbildning för ett företag i Malmö och åt lunch med en av kursdeltagarna. Mitt i lunchen hör de ljudet av en man som kippar efter luft, han verkar ha satt något i halsen. Tillsammans agerar de och hjälper personen som drabbats av luftvägsstopp genom att utföra heimlich-manövern.

Inte enligt regelboken

Instruktören Minh är mer förberedd än de flesta på oväntade situationer. Han arbetar deltid som brandman och är även instruktör inom brandskydd och hjärt-lungräddning. Om det är någon som kan regelboken för livräddning så är det han. Minh berättar att den kunskap han lärt sig och undervisar i inte var så lätt att komma ihåg i skarpt läge. ”Jag missade att inleda med ryggslag”, berättar han. Inledningsvis börjar de med bukstötar medan den drabbade personen sitter ner vilket inte hjälper. Men Minh förstår snabbt vad som behövs göras.


“Jag sa att ‘personen måste stå upp, annars kommer det här aldrig att fungera'”, berättar Minh och de lyckas får personen till att ställa sig upp. Minh placerar sig bakom mannen och utför sedan en kraftig bukstöt med hjälp av den ena handen omfamnad runt en knuten näve, placerad i höjd med magsäcken. Ingenting händer. Han utför ytterligare en bukstöt och då slutar mannen att kippa efter andan.

“Jag hann inte tänka, allt gick så fort samtidigt som det gick långsamt”, fortsätter Minh. Nu i efterhand reflekterar han över att inte alla stegen följdes till punkt och pricka som han själv lär ut. Men det här bevisar trots allt den viktigaste poängen av alla, oavsett om det gäller luftvägsstopp, hjärtstopp eller någon fysisk skada – det är alltid bättre att göra något än att inte agera över huvudtaget.

”Vad fort det gick”

Det var ingen annan gäst som agerade under tiden som Minh och kursdeltagaren hjälpte mannen som satt i halsen. Efteråt fick de båda beröm och klapp på axeln. Alla runt omkring var överens om att allt hade gått så fort och ställde sig frågan; vad var det egentligen som hade hänt? Framför allt gästerna som satt vid samma bord som den drabbade mannen var frågandes. De hade knappt hunnit reagera och ta in alla intryck förrän allt var över. Den drabbade mannen var i slutet av lunchen fortfarande skakad efter händelsen när Minh frågade om allt var bra. ”Han var skakad men tacksam”, avslutar Minh.

Du kan väl heimlich?

Kort sammanfattat; 5 ryggslag, därefter 5 bukstötar. Hjälper inte detta? Ring 112 och börja om med 5 ryggslag och 5 bukstötar.

Bonus!

Varför utförs heimlich ståendes? Du som ska utföra bukstötar får mer styrka och bättre grepp runt personen om du står upp. Alla regler har undantag och det gäller även här, exempelvis om personen som drabbats av luftvägsstopp sitter i rullstol eller om du inte når runt dess midja. Du kan istället sätta eller ställa personen mot en vägg och utföra bukstötar framifrån. Det gäller att göra det bästa av situationen; agera och gör så gott du kan.

Användbara länkarFör frågor eller synpunkter

Maila [email protected]

«