Tips på hur du är en brandsäker kollega | Eldupphör

Kanske har din arbetsplats fått äran att nyanställa eller har du nyligen bytt arbetsplats och vill visa framfötterna. Här är några otippade tips på hur du är en bra, brandsäker kollega.

1. Sprid kunskap om utrymningsplanerna

Det är viktigt för både personal och besökare att känna till var utrymningsvägar, larmknappar, släckutrustning och återsamlingsplats finns om en nödsituation skulle uppstå. För dig som vill imponera lite extra på jobbet, gå till en utrymningsplan och se efter hur det ser ut på din arbetsplats och visa kollegorna.

2. Demonstrera hur man använder en brandsläckare

Hur du släcker en brand | Eldupphör
Det här kan du styla med när samtalsämnena i lunchrummet börjar ta slut. Här är stegen för att släcka en brand; börja med att dra loss säkring och eventuell plombering. Sedan håller man låg ställning på väg fram till branden. Vid släckning ska munstycket riktas mot lågornas bas, handtaget ska tryckas ner och brandsläckaren ska tömmas på allt innehåll. Övning ger färdighet, så det gäller att regelbundet utbildas i brandskydd.

3. Utför brandskyddsronder

Att arbeta med förebyggande brandskydd är obligatoriskt för alla verksamheter enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. En del i att jobba systematiskt med brandskydd är att göra regelbundna egenkontroller i verksamheten där eventuella brister dokumenteras. Om detta inte görs på din arbetsplats, ta initiativet och få stenkoll på brandskyddet.

Hur ser det ut på din arbetsplats?

Fundera över hur bra koll du och kollegorna har på brandskyddet. Det är lätt att det känns övermäktigt med lagar, regler och dessutom rodda ihop utbildningstillfällen som passar alla medarbetare. Behöver din arbetsplats hjälp på vägen är du varmt välkommen att kontakta oss.





«