Räddade livet på sin kollega dagen efter utbildning | Eldupphör

Utbildning räddar liv | Eldupphör
Våra utbildningar räddar liv. Ett bevis på detta är när Arlind Tahiri gick första hjälpen-kurs hos oss och dagen efter räddade livet på sin kollega med hjälp av heimlich-manövern.

– På slutet av utbildningarna brukar jag skämtsamt säga till kursdeltagarna att “Hoppas att det här är en helt värdelös utbildning som ni aldrig får användning för”. Men tyvärr är det inte så, säger Minh “Minne” Tai Tran som är brandman och utbildare.

Arlind jobbar på WSP Sverige och det var med jobbet som han gick en kurs i första hjälpen och hjärt- och lungräddning. Kursen hölls på fredagen och dagen efter åkte han med jobbet till Lissabon. På lunchen satt han bredvid en kollega som också varit med på första hjälpen-kursen dagen innan.

– Plötsligt vänder han sig mot mig gripen av panik. Han slog sig på bröstet och började sen dra i mig för att signalera “hjälp mig”, säger Arlind.

Hans kollega hade satt en köttbit i halsen och kunde inte andas. Han hade själv försökt få loss den först men inte lyckats och Arlind hade inte märkt något.

– Jag säger alltid till de som går kurs hos mig att ifall något händer – gör något! Bara försök någonting. Det spelar ingen roll om ni inte minns exakt, bara försök. Var inte som de flesta människor som bara fryser fast och inte reagerar, säger Minne.

Arlind mindes sin instruktörs ord. Han flög upp ur sin stol och slog sin kollega två gånger snabbt över ryggen i höjd med skulderbladen och tog sen tag i honom och utförde heimlich-manövern.

– Jag gjorde manövern två gånger. Det hela gick så snabbt. Allting kanske tog 4 sekunder. Pao pao! Köttbiten flög ut och han kunde andas igen.

I efterhand berättade hans kollega att de två slagen på skulderbladen hjälpte, han kunde känna hur köttbiten åkte högre upp i halsen innan buktrycken fick ut den helt.

– Jag kände till heimlichmanövern sedan innan då jag har yngre syskon. Men de två slagen hjälpte verkligen och det lärde jag mig på kursen, säger Arlind.

Mängder med människor tror att de kan första hjälpen fram tills att de hamnar i en skarp situation. Då blir det plötsligt uppenbart att de i praktiken inte har en aning om vad som behövs göras och våra utbildningar motverkar det.

– Jag säger alltid till mina elever att om de hamnar i en situation där de får användning av något från utbildningen så får de gärna höra av sig till mig och berätta. Det är bra för mig att få höra från dem och lära mig om deras erfarenheter. Men det brukar vanligtvis inte ske dagen efter kursen, säger Minne.

– Det kändes som att jag pluggade för tentan och sen kom den och jag var redo. Jag tänkte inte, jag bara agerade och jag klarade det, säger Arlind.

«