De vanligaste frågorna om HLR, första hjälpen & hjärtstartare

Frågor och svar om livräddning

X

Har du frågor om livräddning?

Fyll i ditt nummer så ringer vi upp dig så fort som möjligt.

X

Har du frågor om livräddning?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss så fort som möjligt.

Vad vill du veta om HLR, första hjälpen och hjärtstartare?

Det kan ibland kännas som en djungel av olika oförståeliga begrepp och metoder inom livräddning som det inte riktigt går att få grepp om. Därför har vi samlat de vanligaste frågorna om hjärtstartare, HLR och första hjälpen på ett ställe och samma ställe för att du ska kunna insupa kunskap som vi samlat på oss efter tio år i branschen.

När det kommer till hjärtstartare är de vanligaste frågorna hur den fungerar och när den ska användas. Kort sammanfattat används hjärtstartare vid hjärtstopp och analyserar flimmer hos den drabbade personen och sänder ut elektriska impulser för att få hjärtat att slå normalt igen.

De vanligaste frågorna om HLR är hur det går till och när man ska göra det. HLR, liksom hjärtstartaren, används vid hjärtstopp men hjälper istället till att stimulera blodcirkulationen hos den drabbade personen genom inblåsningar och kompressioner.

Vid första hjälpen är de vanligaste frågorna vad det betyder och hur det går till. När du hjälper en skadad person fram tills ambulansen kommer använder du dig av första hjälpen, det kan vara att lägga förband eller försöka få ut ett föremål som fastnat i halsen.

Scrolla igenom frågorna och klicka upp svaret på den frågan som du letar efter. Om du trots allt inte hittar svar på din fråga är du välkommen att ringa eller maila oss.

Frågor och svar om HLR

Vad är HLR?

HLR är en förkortning av hjärt-lungräddning och innebär att utföra kompressioner och inblåsningar.Varför görs HLR?

HLR utförs när någon drabbats av hjärtstopp. HLR görs därför att hjärtat på den drabbade personen slutar att slå och då behöver hjärtat hjälp med att pumpa ut blod till resten av kroppen.Hur gör jag HLR på en vuxen person?

Hur gör jag HLR

Kontrollera medvetande genom att skaka personen. Kolla därefter om personen andas genom att se, lyssna och känna. Ring 112, slå på högtalaren och påbörja HLR.

Stå med knäna nära personen med raka armar och håll händerna ovanför varandra med knäppta fingrarna. Håll raka armar hela tiden och tryck nedåt ungefär 5 cm av bröstkorgen. Upprepa 30 gånger, oavsett om du inte kommer lika djupt varje gång.

Gör 2 inblåsningar genom att knipa ihop näsan och hålla 2 fingrar under hakan. Böj sedan personens huvud bakåt. Gapa stort så att du täcker hela personens mun och blås tills bröstet reser sig.

Efter inblåsningarna ska du fortsätta med ytterligare 30 bröstkompressioner och därefter 2 inblåsningar. Fortsätt så tills ambulans anländer. Byts av om ni är flera personer på plats. Finns det en hjärtstartare ska den användas. Lyft på locket och följ instruktionerna.

Här kan du ladda ner en affisch över hur du gör hjärt-lungräddning.Hur gör jag HLR på ett barn?

Hur gör jag HLR på barn

Kontrollera medvetande genom att skaka i barnets axlar och försök få kontakt. Se, lyssna och känn om barnet andas. Ring 112 och slå på högtalaren. Påbörja därefter HLR.

Stå med knäna nära barnet med raka armar och håll händerna ovanför varandra med knäppta fingrarna. Håll raka armar hela tiden och tryck nedåt ungefär 5 cm av bröstkorgen. Upprepa 30 gånger, oavsett om du inte kommer lika djupt varje gång.

Gör 5 inblåsningar genom att knipa ihop näsan och hålla 2 fingrar under hakan. Böj sedan personens huvud bakåt. Gapa stort så att du täcker hela personens mun och blås tills bröstet reser sig.

Efter inblåsningarna ska du fortsätta med ytterligare 30 bröstkompressioner och därefter 2 inblåsningar. Fortsätt så tills ambulans anländer. Observera att 5 inblåsningar endast görs inledningsvis. Byts av om ni är flera personer på plats.

Här kan du ladda ner en affisch över första hjälpen och hjärt-lungräddning på barn.Hur gör jag HLR på en gravid person?

På en gravid person görs 30 kompressioner och 2 inblåsningar under HLR.

Stå med knäna nära personen med raka armar och håll händerna ovanför varandra med knäppta fingrarna. Håll raka armar hela tiden och tryck nedåt ungefär 5 cm av bröstkorgen. Upprepa 30 gånger, oavsett om du inte kommer lika djupt varje gång.

Gör 2 inblåsningar genom att knipa ihop näsan och hålla 2 fingrar under hakan. Böj sedan personens huvud bakåt. Gapa stort så att du täcker hela personens mun och blås tills bröstet reser sig.

Efter inblåsningarna ska du fortsätta med ytterligare 30 bröstkompressioner och därefter 2 inblåsningar. Fortsätt så tills ambulans anländer. Byts av om ni är flera personer på plats. Finns det en hjärtstartare ska den användas. Lyft på locket och följ instruktionerna.Hur gör jag HLR på någon som sitter i rullstol?

Lägg personen försiktigt på rygg, helst på ett hårt och rakt underlag. Gör därefter 30 kompressioner och 2 inblåsningar. Om det är ett barn gör du 30 kompressioner och 5 inblåsningar, sedan 30 kompressioner och 2 inblåsningar.Hur gör man HLR på någon som är överviktig eller större än en själv?

Det kan vara en utmaning att göra kompressioner på någon som är större än en själv. Dock är principen detsamma, det vill säga 30 kompressioner mitt på bröstkorgen och 2 inblåsningar. Om det är flera personer på plats är det en bra idé att hjälpas åt.Hur många kompressioner och inblåsningar görs på vuxen under HLR?

30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar görs på vuxen under HLR.Hur många kompressioner och inblåsningar görs på barn under HLR?

Inledningsvis görs 30 bröstkompressioner och 5 inblåsningar, därefter 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar.Varför görs 5 inblåsningar på barn?

5 inblåsningar görs då de kan göra så att barnet blir medvetande.Hur länge görs HLR?

HLR görs fram till ambulansen kommer.Hur ofta bör man gå HLR-utbildning?

Rekommendation är att utbildas i HLR vartannat år.Hur många drabbas av hjärtstopp i Sverige?

I Sverige drabbas 10 000 personer av hjärtstopp varje år.Hur många överlever hjärtstopp i Sverige?

I Sverige överlever 600 personer hjärtstopp varje år.Varför behövs HLR-utbildning?

HLR-utbildning behövs bland annat för att öva praktiskt på bröstkompressioner och inblåsningar.Hur går er HLR-utbildning till?

Vi varvar teoretisk kunskap med praktik där alla deltagare bland annat får öva HLR på docka. I vår HLR-utbildning har vi även inkluderat första hjälpen.Vad innehåller er HLR-utbildning?

Vår HLR-utbildning innehåller följande:

 • Aktuell olycksstatistik
 • Första hjälpen, S-ABC för vuxna eller barn
 • Användning av hjärtstartare
 • Bröstkompressioner och inblåsningar på docka (hjärt-lungräddning)
 • Kontroll av livstecken
 • Stabilt sidoläge (när någon är medvetslös)
 • Hantering av luftvägsstopp (när någon satt i halsen)
 • Lägga förband (stoppa blödning)
 • Olycksfall för vuxna eller barn
 • Scenarioträning
 • Eventuella önskemålVad kostar er HLR-utbildning?

Vår HLR-utbildning kostar 6 900 kr exklusive moms för 20 personer och innehåller även första hjälpen. Tecknas utbildningen i ett avtal delas kostnaden upp över 3 år.

Vi har HLR-utbildningar för både barn och vuxna.

Frågor och svar om första hjälpen

Vad är första hjälpen?

Första hjälpen handlar om att hjälpa någon som drabbats av en olycka tills ambulansen anländer.Vad betyder S-ABC?

Vad betyder S-ABC

S står för säkerhet och innebär att göra en lägesbedömning och bryta det negativa förloppet genom att exempelvis larma 112.
A står för andning och betyder att se efter om personen har fria luftvägar och andas. Om personen inte andas kan det bero på att denne har satt något i halsen och/eller behöver hjärt-lungräddning.
B står för blödning. Behöver den skadade personen läggas i högläge på grund av blödning?
C står för cirkulationssvikt och betyder att den skadade personen har svårt att pumpa runt blodet som finns kvar i kroppen efter en blödning. Därför ska personen inte få mat eller dryck.Vad är heimlich-manövern?

Luftvägsstopp heimlich-manövern

Heimlich-manövern utförs när någon satt i halsen och inte kan andas, även kallat luftvägsstopp. Manövern inleds med 5 ryggslag och fortsätter med buktryck, oavsett om personen är vuxen eller barn.

Här kan du läsa om när vår instruktör Minh räddade en person som satt i halsen på en restaurang.Hur gör jag heimlich-manövern på djur?

Heimlich-manövern på djur utförs lite olika beroende på djurets storlek. När djuret inte kan hosta upp ett föremål på egen hand inleder du med att öppna djurets mun och se efter om du kan lirka ut föremålet. Är det inte möjligt ska du antingen hålla djuret upp och ner eller lägga på sidan, därefter gör du 5 kraftiga buktryck och 2 inblåsningar. Kolla om föremålet har lossnat. Om inte, upprepa 5 buktryck och 2 inblåsningar på väg till veterinären.

Här kan du läsa mer om heimlich-manövern på djur.Vad innehåller er första hjälpen-utbildning?

Vår första hjälpen-utbildning innehåller bland annat S-ABC, hantering av luftvägsstopp (heimlich-manövern) och stabilt sidoläge (när någon är medvetslös).Vad kostar er första hjälpen-utbildning?

Vår första hjälpen-utbildning kostar 6 900 kr exklusive moms för 20 personer och innehåller även användning av hjärtstartare och HLR. Tecknas utbildningen i ett avtal delas kostnaden upp över 3 år.

Vi har första hjälpen-utbildningar för både barn och vuxna.

Frågor och svar om hjärtstartare

Vad betyder D-HLR?

D-HLR betyder att hjärt-lungräddning utförs med defibrillator (hjärtstartare).När används hjärtstartare?

Hjärtstartare används när någon drabbats av hjärtstopp.Hur mycket ökar chansen att överleva hjärtstopp när hjärtstartare används?

När någon drabbas av hjärtstopp är användning av en hjärtstartare ofta skillnaden mellan liv och död. Tack vare hjärtstartaren är sannolikheten att överleva hjärtstopp 70%.Hur fungerar en hjärtstartare?

Hjärtstartaren börjar kommunicerar med dig så fort du öppnat locket och ger dig information om vad du ska göra. Den berättar bland annat var du ska placera elektroderna.

Hjärtstartaren analyserar och söker efter flimmer genom två elektroder som placeras på den drabbade personens bröstkorg. Efter analysen kan hjärtstartaren skicka en elektrisk impuls för att få hjärtat att börja slå normalt igen. Om hjärtstartaren inte hittar något flimmer ska du fortsätta livräddningen med hjärt- och lungräddning, det vill säga varva 30 bröstkompressioner med 2 inblåsningar. Hjärtstartaren ger inget utslag om elektroderna sitter för nära varandra.Kan en hjärtstartare användas på barn?

Ja, hjärtstartare kan användas på barn.Kan en hjärtstartare användas på djur?

Djur har andra hjärtfrekvenser än vi människor så hjärtstartaren kommer troligen att ha svårt att analysera hjärtrytmen och därmed också sätta rätt nivå på strömstyrkan. Men om hjärstartaren ger en stöt kan det ändå hjälpa djurets hjärta att komma i gång igen.Vad kostar en hjärtstartare?

Hos oss kan du hyra eller köpa hjärtstartare beroende på vad som passar din verksamhet bäst. Här kan du läsa mer om vad en hjärtstartare kostar.

Vill du veta mer?

Hör av dig till oss!