Vem kräver heta arbeten | Eldupphör
X

Har du frågor om Heta arbeten?

Fyll i ditt nummer så ringer vi upp dig så fort som möjligt.

X

Har du frågor om Heta arbeten?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss så fort som möjligt.

Vem kräver heta arbeten

Kursen i Heta arbeten är framtagen av Brandskyddsföreningen och krävs av försäkringsbolagen för att få arbeta som tillståndsansvarig, brandvakt eller för utföranden av heta arbeten. Exempel på arbeten som klassas som heta är till exempel svetsning, skärning eller lödning; arbeten som inkluderar brandfarliga arbetsmetoder.

Försäkringsbolagen gick 1990 ut med gemensamma regler för att begränsa antalet bränder som uppstår i samband med arbeten som medför gnistor eller värme, där verktyg som till exempel svetsar, tigersågar, varmluftspistoler eller gasolverktyg används. Konceptet med kurs och certifikat ledde till att bränderna sjunkit med 80%. Om giltiga certifikat saknas vid brandolycka på en arbetsplats minskas ersättningen från försäkringsbolagen markant.

Idag finns även utbildningen Brandfarliga arbeten som erbjuder mer bransch anpassad kunskap för just dessa arbeten. Vissa arbetsplatser kan ha rekommendationer om vilken utbildning som passar bäst, kontakta oss så guidar vi dig rätt.

Vad gör man på Heta Arbeten kurs

Tidsåtgång för kursen är ca 8 h inklusive pauser, inga förkunskaper krävs. Utbildningen hålls både på plats hos oss i Malmö och via datorn på distans.

I kursen ingår:

 • Introduktion
 • Brandkunskap
 • Riskbedömning
 • Organisation och ansvar
 • Tillståndslistan
 • Förebyggande brandskydd
 • Släckredskap teori och praktik
 • Säker gashantering
 • Att larma vid brand
 • Tätskiktsarbete
 • Lagar och försäkringsvillkor
 • Sammanfattning och certifiering

Vad kostar en kurs i Heta Arbeten

Eldupphör erbjuder kurser i både Heta arbeten och Brandfarliga arbeten och det finns flera datum att välja bland. Läs mer om vilka datum kursen i Heta arbeten erbjuds samt aktuella priser här. Priserna är exkl. moms.
I priset ingår certifikat (giltigt i 5 år), frukost, lunch samt utbildningsmaterial.

Det kostar ingenting att av/omboka fram till fyra veckor innan utbildningsstarten. Vid senare av/ombokning debiteras 35% av kursavgiften fram till två veckor före start. Vid av/ombokning senare än två veckor innan utbildningsstart debiteras 100% av kursavgiften. Av/ombokningsreglerna gäller om inget annat gällande avtal finns.

Heta arbeten certifikat

Ett certifikat giltigt i fem år erhålls efter godkänd teori och praktik i Heta arbeten. Certifikatet kan förnyas genom ny kurs. Certifikatet är personligt och gäller i de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland, men den som utför arbetet måste se till att känna till de regler som gäller i landet.

Heta Arbeten – kurs i Malmö, Stockholm och Göteborg

Kan man gå en kurs i heta arbeten online

Eldupphör erbjuder kursen både i klassrum och på distans. Möjligheten att läsa kursen Heta arbeten på distans innebär att du befinna dig i Malmö, Stockholm, Göteborg eller på annan ort vilket gör det lättare för fler att certifiera sig utan att behöva befinna sig på samma plats.

Från och med 1:a maj 2022 gäller nya regler vid bokning av Distanskurs, då det åter igen införs krav på att praktik utförts upp till 6 månader innan utbildningstillfället i Heta arbeten, hos arrangören (certifikat utfärdas efter att både teori och praktik har slutförts med godkänt resultat). Praktiken utförs på plats i Malmö.

Hur går en distanskurs till?

Innan kursen får varje deltagare en inloggningslänk och vid kursens start är det bara för deltagarna att klicka på länken och koppla upp sig till Zoom med en bra internetuppkoppling.
Utbildaren delar sin skärm med deltagarna och det är alltid fritt fram att ställa frågor under tidens gång.

Fördelar med distanskurs

Flexibiliteten är en av fördelarna med att gå en distanskurs. Företag som har medarbetare utplacerade på olika platser runtom i landet kan samlas digitalt för att gå en kurs i Heta arbeten, oavsett om medarbetare sitter i Göteborg, Malmö, Stockholm eller på annan ort. Det enda som behövs är en stabil internetuppkoppling.

Dessutom är det lättare för fler att delta i samma kurs samtidigt, än om ni hade behövt samlas i ett och samma konferensrum. Distanskursen medför även att deltagare och utbildare sparar tid, vilket är en fördel för alla parter.

Boka Heta arbeten kurs

Eldupphör är godkänd av Brandskyddsföreningen som utbildningsarrangör i Heta arbeten och är stolta över att ha certifierat tusentals deltagare. Även Brandfarliga arbeten enligt SVEBRA erbjuds som utbildning sedan 2019. Både Heta arbeten och Brandfarliga arbeten är godkända av försäkringsbolagen.

Läs mer och boka kurs i Heta arbeten