Varför liftutbildning? - Eldupphör
X

Har du frågor om Liftutbildning?

Fyll i ditt nummer så ringer vi upp dig så fort som möjligt.

X

Har du frågor om Liftutbildning?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss så fort som möjligt.

Varför liftutbildning?

Enligt lag behöver den som hanterar skylift eller mobila arbetsplattformar ha genomgått en liftutbildning. Det gäller framförallt för den som kör lift men också arbetsledare, platschefer, skyddsombud och ibland andra personer på en arbetsplats som inkluderar liftar. Om du endast är en tillfällig medpassagerare i en lift behöver du bara få en kort genomgång från föraren av liften.

Det är alltid arbetsgivarens ansvar att se till att du har rätt kunskaper och bedöma omfattningen av den utbildning som krävs.

Vad kostar en liftutbildning?

För mer information och pris, se utbildningssidan. I priset ingår certifikat samt teoretisk och praktisk kunskap enligt Arbetsmiljölagens krav. Grundutbildningen är 5,5 timmar inklusive pauser.

Utbildningen är både teoretisk och praktisk för att ge dig de bästa förutsättningarna att hantera lift på ett säkert sätt som minimerar risken för olyckor.

Hur länge gäller en liftutbildning?

Efter genomgången liftutbildning får du ett certifikat för behörigheterna A1, A3, B1 och B3 som håller i 5 år. Efter det kan du gå en kortare repetitionskurs, vilket du hittar här.

Arbetsmiljölagen är tydlig när det gäller kravet på att hålla kunskapen levande. Det är viktigt att repetera säkerhetsföreskrifter, dela erfarenheter och få tal del av nyheter inom området. Allt för att riskfyllt arbete ska kunna utföras på ett så säkert sätt som möjligt.

Är det krav på liftutbildning?

Kravet på liftutbildning infördes 2007 för att öka säkerhets- och riskmedvetenheten hos användarna. 4 av 5 olyckor beror nämligen på att säkerhetsföreskrifter inte följs och konsekvensen kan bli klämskador eller i värsta fall dödsfall. Målet med utbildningen är att minimera antalet olyckor och tillbud i samband med liftar.

Liftläroplanen grundar sig i reglerna för användning av lyftanordningar och lyftredskap från Arbetsmiljöverkets föreskrifter 2006:06. Föreskrifterna följer i sin tur den internationella standarden för arbete med mobila arbetsplattformar, SS-ISO 18878:2013 (översatt svensk version).

Vår liftutbildning utgår från Liftläroplanen (LLP) och Liftutbildningsrådets (LUR) riktlinjer där vi är auktoriserade utbildare.

Är liftutbildningen svår?

Inga förkunskaper krävs för att gå utbildningen, men för att få köra lift och mobila plattformar krävs att du är minst 18 år gammal, har god syn och hörsel, ett gott omdöme och är ansvarstagande.

För den som vill gå igenom kursen i sin egen takt och ha möjlighet att bläddra mellan kapitlen, finns även liftutbildning online.

Finns det liftutbildning online?

Liftutbildningen kan genomföras online, då kan du gå igenom alla kapitel i din egen takt. Vår Liftutbildning E-learning inkluderar bilder, filmer och kunskapsfrågor mellan varje kapitel.

För att få ditt certifikat krävs även praktik med lift, vilket görs på plats hos oss eller direkt på din arbetsplats.

Liftutbildning med fallskydd?

Då lift ofta används på hög höjd kan det vara värt att välja till fallskyddsutbildning till liftutbildningen, eller komplettera med denna i efterhand. Här är vår liftutbildning inklusive fallskydd.

Fallskyddsutbildning är alltid ett krav om du arbetar på hög höjd eller ansvarar för personal på hög höjd, för att minska risken för fallolyckor.

Vad ingår i liftutbildningen?

Utbildningen inkluderar genomgång av lift med stödben samt lift som styrs från korgen i kategorierna A1, A3, B1 och B3. Detta är de vanligaste typerna av liftar som ska ingå i all grundläggande liftutbildning enligt liftläroplanen. Lifttyperna 2A och 2B är specialliftar som kräver separat utbildning.

Vi går även igenom vilka lagar och regler som gäller vid hantering av lift och hur arbetet med lift ska genomföras på ett säkert sätt som minimerar risk för arbetsskador samt ansvarsfördelningen mellan arbetsgivare och förare.

Du får en genomgång av den löpande skötseln och dagliga tillsynen som krävs för att se till att allt fungerar som det ska och att den tänkta livslängden behålls, inklusive säkerhetskontroller innan och under arbetets gång.

Vi visar även vilka olika lyftanordningar och lyftredskap som finns, vad de används till och hur man väljer anordning per arbete som ska genomföras.

Läs mer om vad som ingår och boka din liftutbildning på plats i Malmö HÄR