Vad är heta arbeten | Eldupphör
X

Har du frågor om Heta arbeten?

Fyll i ditt nummer så ringer vi upp dig så fort som möjligt.

X

Har du frågor om Heta arbeten?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss så fort som möjligt.

Vad är heta arbeten

Heta arbeten innefattar yrken där man hanterar verktyg som alstrar värme eller gnistor, till exempel svetsare, takläggare eller arbete med gasolbrännare, skärning eller lödning.
I dessa arbeten finns det en risk att brand uppstår, vilket är anledningen till att det finns extra säkerhetsåtgärder och kunskap som krävs för att få utföra arbetet.
Även de som leder arbetet måste vara utbildade inom området och kunna förstå arbetet de övervakar.

I utbildningen ingår bland annat brandkunskap, riskbedömning, släckredskap teori och praktik, tätskiktsarbete samt lagar och försäkringsvillkor. Certifikat med fem års giltighetstid utfärdas efter godkänd teori och praktik.

Vad räknas som Heta Arbeten

En del arbeten kan mer tydligt kopplas till samlingsnamnet Heta arbeten, arbeten där gnistor kan uppstå vilket medför en brandrisk.
Några exempel på arbetsmetoder inom heta arbeten är:

  • Svets- och skärarbeten
  • Lödning eller smältning av metaller eller andra ämnen som exempelvis glas
  • Slipning
  • Borrning
  • Arbeten med snabbroterande verktyg till takarbeten eller borttagning av målarfärg

Även hovslagning, ogräsbränning eller arbete med varmluftspistol kan klassas som del av heta arbeten, även om dessa inte är yrken kanske inte är de man tänker på i första hand.

Vad är skillnaden mellan Heta Arbeten och brandfarliga arbeten

Brandfarliga Arbeten har en annan upphovsman än Heta Arbeten, nämligen Sveriges Byggindustrier tillsammans med SVEBRA. Anledningen till att det numera finns två certifikat är att man vill kunna bransch anpassa utbildningen mer, då Heta Arbeten tidigare varit den enda alternativet.

För dig som utbildas finns ingen större skillnad, förutom att Brandfarliga arbeten är mer anpassad till branschen för att öka kompetensen för just dessa arbetsplatser.

Tillstånd för Heta Arbeten

Brandskyddsföringens certifikat Heta Arbeten ger rätt behörighet för att få utföra hetarbeten, vara brandvakt eller tillståndsgivare. Certifikatet gäller i de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland, men den som utför arbetet måste se till att känna till de regler som gäller i landet.

Hur länge är ett certifikat för Heta Arbeten giltigt

Ett utfärdat certifikat för Heta Arbeten gäller i fem år från det att certifieringen godkänts. Certifikatet är personligt och kan förnyas med en ny utbildning.

Hur utbildar man sig i Heta arbeten

En utbildning i heta arbeten får du av en utbildningsarrangör som är godkänd av Brandskyddsföreningen Sverige, där det finns instruktörer som uppnår kompetensnivån till den nivå utbildningskommittén för Heta Arbeten ställer krav på.

Eldupphör utbildar i Heta arbeten och är stolta över att ha certifierat tusentals deltagare. Även Brandfarliga arbeten enligt SVEBRA erbjuds som utbildning sedan 2019. Både Heta arbeten och Brandfarliga arbeten är godkända av försäkringsbolagen.

Hur ofta ska man gå Heta Arbeten

Efter fem år kan certifikatet för Heta arbeten förnyas genom att genomgå ytterligare utbildning. Utbildningen Heta arbeten som erbjuds via Eldupphör utgår från Brandskyddsföreningen och är godkänd enligt försäkringsbolagens krav.

Läs mer och boka utbildning i Heta arbeten

Läs mer och boka utbildning i Brandfarliga arbeten

Är du osäker på vilken certifiering som du behöver? Kontakta oss så guidar vi dig.
Båda certifieringar är godkända enligt försäkringsbolagens krav, men vissa arbetsplatser kan ha rekommendationer.